Skip to content

Neye İhtiyacım Var?

Bu eğitmen süresince HTTP sunucunuzun PHP desteğinin etkinleştirilmiş olduğunu ve tüm .php uzantılı dosyaların PHP tarafından yorumlandığını varsayacağız. Çoğu sunucuda, bu uzantı PHP dosyaları için öntanımlı dosya uzantısıdır, ancak emin olmak için sunucunuzun yöneticisinden doğru bilgiyi edinebilirsiniz. Sunucunuz PHP’yi destekliyorsa, başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok demektir. Yalnızca .php uzantılı dosyalarınızı oluşturmanız sunucunuzun belge dizinlerine koymanız, sunucunuzun bu dosyayı sizin için özdevinimli olarak işleme koyması için yeterli olacaktır. Herhangi bir şeyi derlemeniz ya da fazladan bir araç kurulumu yapmanız gerekmemektedir. PHP tarafından etkinleştirilen dosyaları yeni bir tür HTML dosyası olarak kafanızda canlandırabilirsiniz. Düşünün ki, artık HTML dosyasının içine sihirli birtakım etiketler koyabiliyor ve bu etiketler sayesinde istediğiniz her tür işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Site barındırma hizmeti verenlerin çoğu PHP desteği sunmaktadır.

Diyelim ki çok değerli olan band genişliğinizi boşa harcamamak ve kendi sisteminizde yerel olarak geliştirme yapmak istiyorsunuz. Bu durumda, » Apache gibi bir HTTP sunucusunu ve elbette » PHP‘yi indirmeniz ve kurmanız gerekecektir. Bu ikilinin yanında, » MySQL gibi bir veritabanını da indirip kurmanız iyi olacaktır.

Bu üçlüyü tek tek kurmak yerine daha basit bir yol izleyebilirsiniz. Kılavuzumuz PHP için kurulum bilgileri (HTTP sunucunuzun halihazırda kurulu olduğunu öngörür) bölümüne sahiptir. PHP’yi kendiniz kurmakta sorun yaşarsanız, sorularınızın çözümü için » kurulum posta listesi‘ne başvurabilirsiniz. Daha basit bir yoldan gitmek istiyorsanız, işletim sisteminize uygun olan » ön yapılandırmalı paketleri seçebilir ve tüm bu araçları bir kaç fare tıklamasıyla özdevinimli olarak yükleyebilirsiniz. MacOSX, Linux ve Windows dahil olmak üzere birçok işletim sistemine PHP destekli bir HTTP sunucusu kurmak oldukça kolaydır. Linux üzerinde, » rpmfind ve » PBone araçlar RPM dosyalarını bulmakta size yardımcı olacaklardır. Debian için ise » apt-get sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

TR Kodlama GitHub'da!

TR Kodlama'da yer alan makaleleri GitHub üzerinden düzenleyebileceğinizi biliyor muyudunuz? Harika değil mi? Bu makale ile ilgili düzenleme yapmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayınız!

GitHub'da Görüntüle ve Düzenle!