Skip to content

PHP Symfony Framework Kurulumu

Symfony’e bir giriş yapmazsak olmazdı. Bildiğiniz veya duyduğunuz üzere Symfony gelmiş geçmiş en zor framework. Şaka şaka. Symfony çok zor diye ünlenmiş fakat işin aslı öyle değil. Belki de eskiden zordu, bilemiyorum.

Symfony eğer severseniz ve birazcık uğraşırsanız o kadar basit olur ki tahmin edemezsiniz. Symfony sayesinde API veya web uygulamalarınız oldukça güçlü ve iyi tasarlanmış bir kodlamaya sahip olacaktır. Biraz zorlaşmaya başladığında ve zoru başardığınızda inanın gerçekten iyi bir geliştirici olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. Çünkü nesne yönelimli PHP’ye çok daha hakim olacaksınız.

Symfony Framework’ü ve Bileşenleri

Pekala, Symfony nedir? İlk olarak symfony bileşen yani php kütüphanelerinin bir araya gelmiş halidir. Yani 30 civarı küçük kütüphaneden oluşmaktadır. Bu da şu demek oluyor ki Symfony’yi Symfony ile geliştirilmemiş web sitelerinizde kütüphane amaçlı da kullanabilirsiniz. Benim favori kütüphanem Finder; dizinlerde derinlemesine dosya arama konusunda çok iyi.

Symfony Kurulumu

İlk Symfony projemize oluşturmaya doğru yavaş yavaş ilerleyelim. Öncelikle Symfony.com adresine gidin ve “Download” a tıklayın. İlk işimiz Symfony Installer’ı indirmek. Kullandığınız işletim sistemine Symfony Installer’ı nasıl indireceğiniz gösterilmiş. Ben Win kullanıyorum ve onu göstereceğim:

php -r "file_put_contents('symfony', file_get_contents('https://symfony.com/installer'));"

Dikkat! Eğer php komutu bulunamadıysa php.exe dosyasının tam adresini yazmalısınız. Örneğin:

C:\\Users\\trkodlama\\php7\\php.exe

  kullanın php yerine.

Şimdi ilk projemizi oluşturalım:

php symfony new trkodlamaSymfonyDersleri

Bu komutla beraber Symfony framework ü ve bileşenler indirilmeye başlanıyor.

Not: trkodlamaSymfonyDersleri sadece kurulum dizininin adını belirtiyor. Başka bir önemi yoktur.

Şimdi oluşturduğunuz klasörün içine girin. Burada oluşturulmuş olan dosyaları ve dizinleri göreceksiniz. Symfony framework’ünü bileşenleri vendor/ dizini içerisinde görebilirsiniz. Şimdi projemizi çalıştıralım:

php bin/console server:run

Az önce uyardığım gibi bin/console için bulunamadı hatası alabilirsiniz. Bu durumda bin/console adresinin tam yolunu girmeniz gerekiyor. Bu komutu başarılı bir şekilde çalıştırdıktan sonra http://localhost:8000 adresinden projenize bir giriş yapabilirsiniz. Aslında Apache veya Nginx web sunucularını da kullanabilirsiniz fakat bu şekilde çalışmak daha kolay bence. 8000 portundan çalışan web sunucunuzu durdurmak için komut istemini kapatın veya Ctrl+C ‘ye basın.

Kurulumu başarılı bir şekilde bitirdik. Bir sonraki makalede ilk sayfamızı oluşturmayı göreceğiz.

Bu makale serisini knpuniversity.com adresini kaynak olarak kullanıyorum. Güzel ve akıcı bir video serisi var. İngilizce hakimiyetiniz var ise eğer oradan devam etmenizi şiddetle öneriyorum.

TR Kodlama GitHub'da!

TR Kodlama'da yer alan makaleleri GitHub üzerinden düzenleyebileceğinizi biliyor muyudunuz? Harika değil mi? Bu makale ile ilgili düzenleme yapmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayınız!

GitHub'da Görüntüle ve Düzenle!