Skip to content

Composer Nedir? Composer Nasıl Kullanılır? Composer ile Monolog Kurulumu

Merhaba arkadaşlar,

Composer projelerinizde kütüphaneleri otomatik olarak indirip kuran bir araçtır. Öyle basit bir ayar dosyası ile kütüphaneleri her seferinde indirip kurma zahmetinden sizi kurtarır. Ayrıca isterseniz onların otomatik olarak güncellenmesini de sağlar. Bu nedenle oldukça kullanışlı bir araç.

Composer Windows Kurulumu

Bu yazıda Composer’ı Windows için kuruyorum. Fakat isterseniz Composer web sitesinde diğer işletim sistemlerinde kurulumu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Composer’ın indirme sayfası için buraya tıklayın veya buraya tıklayarak direkt indirmeye başlayabilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın ve yüklemeye başlayın.

Bu ekrana geldiğinizde php.exe‘nin bulunduğu dizini seçin. Composer kurulumu otomatik olarak bulmaya çalışacaktır fakat bulamazsa lütfen siz yerini gösterin. Daha sonra kurulumu tamamlayın.

Composer Temel Kullanımı

Composer’a kullanacağımız kütüphaneleri ve versiyonlarını composer.json dosyası ile bildiriyoruz. Dosyanın formatı şöyledir olmalıdır:

{
    "require": {
        "monolog/monolog": "^1.22"
    }
}

 

Peki monolog kütüphanesini nasıl kuracağız? CMD’yi çalıştırın ve cd komutuyla proje dizininize gidin.

composer require monolog/monolog

 

Bu sayede Monolog’u kurmuş olacaksınız projenize… Oldukça basit değil mi?

Umarım işinize yarar, kolay gelsin dilerim

TR Kodlama GitHub'da!

TR Kodlama'da yer alan makaleleri GitHub üzerinden düzenleyebileceğinizi biliyor muyudunuz? Harika değil mi? Bu makale ile ilgili düzenleme yapmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayınız!

GitHub'da Görüntüle ve Düzenle!