Skip to content

PHP’de Sabit ve Değişkenlerin Farkı

Değişkenlere herhangi tip bilgi atanabilir: yazı (string), rakamlar (integer), dizi, doğru yanlış değerleri (true/false), null vb. Bir değişken tanımlanırken bu veri tiplerinden biri kullanılır.

$degisken_adi = 'değeri';

Ayrıca PHP değişkenlere atadığınız veri tiplerini değiştirmenize izin veriyor. Yani string bir ifade atadığınız değişkene integer bir ifade atayarak tipini integer olarak güncelleyebilirsiniz.

<?php 
$degiskenim = "string değer"; 
$degiskenim = 30; 
$degiskenim = array('bu','bir','dizi'); 
$degiskenim = true; 
?>

Bu kodda görünüyor ki $degiskenim değişkenine en son true değeri atanıyor. Önceki atanan ifadeler ise kaybolup gider.

Sabit ise, adından da anlaşılacağı gibi, scriptin çalışması boyunca değeri asla değiştirilemez. Sabitler genellikle büyük harflerle tanımlanırlar. Sabitleri tanımlarken $ kullanılmaz onun yerine define() fonksiyonu kullanılır.

define('_SABIT', 'değer');

Örnek kullanımı şöyledir:

<?php define('SLM', 'Selam Naber?'); ?>
<html>
	<head>
		<title><?php echo SLM; ?></title>
	</head>
	<body>
		<p><?php echo SLM; ?></p>
	</body>
</html>

Yukarıdaki kodun çıktısı p etiketleri arasında Selam Naber? olacaktır.

define() ile sabit tanımlamak değişken oluşturmaktan daha yavaş olduğundan değişken kullanımı tavsiye edilir. Lakin değişkenlerin üzerine yazılabilir bu nedenle çok önemli olan ayar verilerinizi genellikle sabitlerle saklamayı tercih etmelisiniz projelerinizde. Bu sayede SITE_TITLE sabitinize atadığınız değeri kaza ile değiştiremezsiniz fakat $site_title değişkeninizi kodlama içerisinde farkında olmadan değiştirebilirsiniz. Bu tip ufak problemlerle karşılaşmamak için evrensel veya projenin tamamında aynı şekilde kullanılan önemli değerleri sabitlerle kullanmak daha mantıklıdır.

Keyifli kodlamalar,

TR Kodlama GitHub'da!

TR Kodlama'da yer alan makaleleri GitHub üzerinden düzenleyebileceğinizi biliyor muyudunuz? Harika değil mi? Bu makale ile ilgili düzenleme yapmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayınız!

GitHub'da Görüntüle ve Düzenle!