Skip to content

LaTeX’de Yazıyı Renklendirme

Merhaba arkadaşlar,
Bu makalede LaTeX’de yazdığınız yazıları nasıl renklendireceğinizi anlatıyorum.. Umarım hepiniz için faydalı olur. Bunu yazmamdaki en büyük etken Osmangazi Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri’nde okuyan arkadaşlarıma yardımcı olmak..

Paketi Ekleme

LaTeX’de yazıyı renklendirmek için pakete ihtiyacımız var.. Bunun için

usepackage{color}

Kodunu documentclass’dan hemen sonra ekliyoruz.

Yazıyı Renklendirme

Yazdığınız yazıyı renklendirmenin en basit yolu aşağıdaki şekilde yapılır:

textcolor{renk}{yazı}

Burada {yazı} kısmına yazdıklarınız {renk} kısmında belirttiğiniz renk ile renklendirilecektir. Aynı zamanda bunu şu şekilde de yapabilirsiniz:

{color{renk} yazı}

Ayrıca bütün sayfanın arkaplanını da şu şekilde değiştirebilirsiniz:

pagecolor{renk}

Detaylı örnekleri aşağıda yazacağım..

LaTeX’de önceden tanımlanmış birkaç ana renk bulunur.. Bunlar: white, black, red, green, blue, cyan, magenta, yellow. Yukarıda gördüğünüz kodlarda renk alanlarına bu renk isimlerinden birini yazdığınız anda yazılar ilgili renkle renklendirilmiş olacaktır.

Fakat siz standartın dışında bir renk belirlemek isterseniz bunu LaTeX derleyicisine tanımlamanız gerekir. Bu tanımlama işleminde RGB denilen metod kullanılır.

RGB Nedir?

RGB’nin açılımı Red Green ve Blue’dur.. Yani Kırmızı Yeşil Mavi. Bunlar yeni belirleyeceğiniz rengin tonlarını belirlersiniz. Yani Kırmızılık şu kadar olsun. Mavilik şu kadar ve yeşillik de şu kadar olsun. RGB’nin standart yazılışı kırmızılık,yesillik,mavilik şeklindedir. Ve verdiğiniz değerler 0 ile 255 arasında olmak zorundadır. Mesela Beyazın RGB kodu 255,255,255 dir. Kırmızının ki 255, 0, 0 dır. Mavinin ki 0,0,255 dir. Dilediğiniz bir renk için bunları nasıl elde ederim diyorsanız bilgisayarınızda Paint’i açın. Özel Renk Tanımla’ma bölümüne gidin. Ve bir tane renk seçin. Kutucuklarda R(Red), G(Green), B(Blue) şeklinde ifadeler vardır. Bunlar bizim bahsettiğimiz RGB işte. Buradan edinebilirsiniz.

Peki bu renkleri nasıl kullanacağız LaTeX’de. O da şöyle:

definecolor{renkadi} {RGB}{ozellikleri}

Örnek yapalım hemen. 255, 222, 111 rengini tanımlayalım:

definecolor{bizimrengimiz}{RGB}{255,222,111}

Artık “bizimrengimiz” diye bir renk oluşturduk. Şimdi bütün bir örnek yapalım ve sonucunu görelim:

documentclass{article}
usepackage{color}
begin{document}

    definecolor{renkbir}{RGB}{255,222,111}
    definecolor{renkiki}{RGB}{0,222,111}
    definecolor{renkuc}{RGB}{140,80,255}

    begin{center}
        textcolor{renkbir}{Eskisehir} textcolor{renkiki}{Osmangazi} textcolor{renkuc}{Universitesi}
    end{center}

end{document}

Burada begin{center} ve end{center} kullanarak yazımızı ortaladık. Daha sonra definecolor ile üç tane renk belirledik. Bunlar renbir(255,222,111), renkiki(0,222,111) ve renkuc{140,80,255}. Bu renklerle daha sonra yazılarımızı renklendirdik. Yukarıdaki kodun PDF çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır:

Eskisehir Osmangazi Universitesi

LaTeX’de renklendirme bu kadar basit işte. Sorularınızı forumumuzdan veya yorum olarak aşağıdaki formdan iletebilirsiniz.
Kolay gelsin,

TR Kodlama GitHub'da!

TR Kodlama'da yer alan makaleleri GitHub üzerinden düzenleyebileceğinizi biliyor muyudunuz? Harika değil mi? Bu makale ile ilgili düzenleme yapmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayınız!

GitHub'da Görüntüle ve Düzenle!